Rozhovor s fotografkou JANOU KEKETI, tvorkyňou siedmeho charitatívneho kalendára pre Nadáciu Detského kardiocentra

Už vymýšľam niečo zaujímavé na ďalší rok

Siedmy ročník charitatívneho kalendára “Cez umenie k detskému srdcu” sa teší veľkému úspechu. Aké boli tvoje očakávania, keď si sa chystala na ďalší kreatívny kalendár?

Z fotenia ďalšieho kalendára som sa veľmi tešila, keďže sa ku mne pripojila moja niekdajšia kolegynka – stylistka Adela Vykydalová a hneď sa nám spolu ľahšie kreovalo. Po 6 rokoch už je aj dosť ťažké samej hľadať nové nápady. Čiže s fotením to išlo hladko, ale event, tak z toho ja mám vždy tak trochu stres… Nedá sa dopredu odhadnúť, či budú ľudia dražiť.

Tento rok bolo témou kalendára “rozprávkový svet”. Ako táto myšlienka vznikla?

Tak nejako spontánne, pretože každé dieťa a tie choré možno ešte viac, potrebujú rozprávky. Veriť, že všetko dobre dopadne… A chceli sme skôr nekonkrétne prostredia a malinké deti, aby vynikli diela od umelcov a deťom sa rozprávky páčia, tak to bolo ruka v ruke.

Čo netradičné, smiešne alebo inak zaujímavé ste zažili s detičkami počas fotenia kalendára?

Smiešne bolo fotenie titulky, kde malý Sergej pri pokyne, aby pobozkal Simonku – tak sa na ňu zvalil a nechcel prestať 🙂  alebo nie zrovna smiešne, ale skôr nepríjemné boli útoky komárov na viacerých foteniach, ale najviac na dvojičky, ktoré sa hrali na víly. A potom pokriky mamičiek pri fotení sú niekedy dosť zábavné, keď zo seba idú vypľuť dušu a deťom to je úplne jedno 🙂 A môj obľúbený Arnoldík (inak syn stylistky Adelky) je strašne vtipný, ale to sa nedá prerozprávať.

Srandy teda bolo viac než dosť. Tento rok, v rámci dražby umeleckých diel, ktoré venovali nadácii pre tento účel renomovaní umelci, padol rekord, keď bola vydražená neuveriteľná suma 50 tisíc eur! Tvoje pocity?

Moje pocity boli presne neuveriteľné. Mala som obavy, že minulý úspešný rok neprekonáme, ale toto som ani vo sne nečakala. Veľká vďaka všetkým, ktorí sa zapojili do dražby a samozrejme aj umelcom, ktorí nám darovali také krásne a hodnotné umelecké diela. Je úžasné, keď v dnešných časoch ľudia vedia byť štedrí a dobrí.

Prezradíš, či plánuješ spoluprácu aj na budúci rok?

Asi by bola škoda skončiť s fungujúcim projektom, hlavne, keď má stále väčší prínos pre Detské kardiocentum a my môžeme pomáhať svojou tvorbou. Takže určite áno, už len zostáva vymyslieť niečo zaujímavé aj na budúci rok 🙂