Nadácia Detského kardiocentra zorganizovala MDD pre pacientov Detského kardiocentra

Deň detí sme oslávili športom a Mirom Jarošom!

Krásne chvíle plné radosti, darčekov, sladkostí, hudby a športu zažili malí pacienti s ochorením srdiečka za posledné dni. Tieto nezabudnuteľné chvíle im pripravila Nadácia Detského kardiocentra, s ktorou títo malí bojovníci zažili hneď dve oslavy Dňa detí. Prvou oslavou ich najkrajšieho sviatku bol športový deň a druhou skvelý koncert Mira Jaroša priamo v parku pri Detskom kardiocentre!

Oslavy Dňa detí sa začali už v piatok 27.5., kedy malí pacienti Detského kardiocentra zažili vôbec po prvýkrát v živote, čo znamená športovať, súťažiť a zvíťaziť! Napriek ich zdravotnému stavu podali všetci v športových disciplínach skvelé výkony, na ktoré boli právom hrdí. Boli za to patrične odmenení medailami, diplomami a hračkami. Medaile im na krk vešal ambasádor nového športového klubu ŠK Srdiečko Martin Šmahel, ktorý im zagratuloval k výbornému športovému výkonu. „Bolo skvelé vidieť, ako si deti užívali radosť z pohybu a ich rodičia chvíle bez obáv, lebo sa všetko dialo pod dohľadom kvalifikovaných odborníkov. Mal som tam všetky 3 dcérky a tie sa tiež do všetkého zapojili. Sám som bol v útlom veku kardiologický pacient, no nikdy mi so srdcom nepomohlo nič tak výrazne ako pohyb, šport a súťaženie. Preto budem vždy stáť na strane športu a pohybu a nabádať do neho deti aj ich rodičov. A tu v nadácii mám na to skvelý priestor. Verím, že sme odštartovali novú éru a teším sa na jej ďalší rozvoj a pribúdajúcich členov,“ povedal Martin Šmahel.

Medzi vzácnymi hosťami bola pani primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny doc. Ľubica Kovačiková, ktorá vysvetlila prítomným deťom, rodičom a ďalším hosťom, že aj deti s ochorením srdiečka môžu športovať. „Najnovšie výskumy z USA a Austrálie ukazujú, že malí pacienti s ochorením srdca, ktorí športujú, majú lepšie zdravotné výsledky, ako tie, ktoré sa nehýbu. Som rada, že nadácia projekt, ktorým som sa inšpirovala v USA, pretavila do nášho nového športového klubu pre naše deti,“ vysvetlila doc. Kovačiková.

Nechýbali ani naše dlhoročné tváre Janka Lieskovská a René Štúr, ktorí sa s nami zabavili aj zašportovali a zatancovali si s malými bojovníkmi. Sme vďační, že športový klub má aj ambasádora Tomáša Masaryka, ktorý ako známy motivátor na vozíku pripomenul deťom, že aj napriek hendikepu je možné športovať a dosahovať skvelé výsledky. Veľká vďaka patrí aj Slovenskému stolnotenisovému zväzu, ktorí venovali pre športový projekt nadácie stôl, loptičky a rakety pre malých športovcov.

Ani tento rok sme nezabudli na pacientov, ktorí musia Medzinárodný deň detí tráviť v nemocnici a zotavujú sa po rôznych zákrokoch. Nadácia Detského kardiocentra im na Deň detí urobila obrovskú radosť, a to súkromným koncertom Mira Jaroša priamo v priestoroch DKC v parku, kde krásne svietilo slniečko a deti si zatancovali a zaspievali spolu s týmto obľúbeným spevákom. Ten vytvoril tak úžasnú atmosféru, že okrem prítomných ľudí na koncerte vykúkali z nemocničných okien aj ďalší pacienti a personál nemocnice. „Robiť radosť deťom vo všeobecnosti je nádherná vec. Ale robiť ju deťom, ktoré majú zdravotné obmedzenia vážneho charakteru a ich domovom je často nemocnica, je nenahraditeľný pocit. V piatok sme s malými „srdiečkármi“ bojovali o víťazstvá v ich športovom klube Srdiečko a v stredu sme potešili pacientov hospitalizovaných a aj tých, ktorí prišli práve na kontrolu do DKC. Úprimne a veselo sme oslávili sviatok Dňa detí v oba dni a rozdali sme množstvo darčekov, pohladení, objatí a úsmevov. Neviem, či existuje krajšia práca na svete, ako je tá naša, v Nadácii Detského kardiocentra“, povedala Mária Kadlečíková, riaditeľka Nadácie Detského kardiocentra.

Kontakt:

Jana Kadlečíková