Často sa vraciam k prežitému, do detstva

Rozhovor s akademickým maliarom Petrom Pollágom

Kedy ste začali maľovať?

Asi ako každý, kto dostal ceruzku či štetec s farbou do ruky – v detstve. Potom som zbadal, že farebné ceruzky ma bavia viac ako lopta.

Mali ste maľovanie v rodine alebo ste sa vydali iným smerom ako vaši rodičia?

Iným smerom ako rodičia a väčšina v rodine. Môj starý otec bol mäsiar, ale vždy chcel malovať. To bol človek, ktorý ma v tejto mojej záľube podnecoval a zaujímal sa o moje napredovanie.

Píše sa o Vás, že ste bytostným figuralistom. Čo to presnejšie znamená?

Figura je pre mňa najzrozumitelnejším výrazovým prostriedkom a cez ňu sa rád vyjadrujem. Zdá sa mi, že myšlienku tak viem pravdivejšie zobraziť.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu pre Vaše obrazy?

Celé okolie, v ktorom sa pohybujem, ma dokáže osloviť a inšpiráciou tak môže byť nenápadný jav i výrazná udalosť. Často sa vraciam k prežitému, do detstva a na cesty.

Vaše myšlienky pri maľovaní smerujú k minulosti alebo skôr k súčasnosti?

To sa u mňa nedá rozdeliť. Minulosť mi svieti na cestu do dneška a súčastnosť vytvára predpoklady pre premýšľanie o budúcnosti. Rád vytváram čosi, kde je poznať korene a môžte cítiť očakávania zajtrajška. Snažím sa hovoriť o dnešnom človeku, ale baví ma porovnávaťsúčasníka s jeho predchodcami.

Dočítala som sa o Vás, že ste precestovali takmer celý svet. Ktoré z krajín vo Vás zanechali najväčší dojem, pocitovo?

Každá krajina je iná, ale najviac ma vždy zaujme svojské, pôvodné prostredie, pre ktoré je globalizácia smrťou. Je šťastie, že možno na svete ešte nájsť pôvodnú krajinu. Takéto poklady sú určite v Etiópii, Barme (Mjanmarsku), Guatemale, Iráne …

Kde môžu aktuálne ľudia vidieť vaše vystavené obrazy?

V tomto roku vo Vietname. V Čechách mi skončila výstava v novembri a o chvíľu je už nový rok – nový program. Teším sa na výstavu v Oravskej galérii na budúci rok a chystám sa na výstavu v New Yorku.

Máte aj bohatú zahraničnú klientelu ľudí, ktorí sa zaujímajú o Vaše diela?

Som rád, že to, čo robím, zaujme ľudí i mimo našich hraníc. Rád skúmam prahy vnímania, a tým vlastne podstatu rôznych kultúr. Poteší ma, keď reagujú na môj názor v Číne, Indii alebo v Zimbabwe. Najviac záujmu je však vždy tam, kde vystavujete najčastejšie, v mojom prípade to je Európa.

Nemaľujete len na plátno, realizovali ste aj vitráže pre kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote. Táto práca dala predpokladám poriadne zabrať?

Áno, ale každá práca dá zabrať, ak sa jej človek oddá. Rád pracujem v monumentálnom formáte, prevažne sa venujem mozaike a vitráži: pre kostol v Spišskej Sobote – vzácnu gotickú architektúru s unikátnym oltárom Majstra Pavla z Levoče, to boli tri okná v presbytériu. Ešte jedno okno mám rozpracované. Narodí sa, keď vitráž vložíme do kamenných rebier a lúče svetla preniknú cez farebné sklá do hĺbky chrámu. Je to neopísateľný pocit.

Okrem maliarskej tvorby sa venujete aj kresbe, knižnej ilustrácii a sochárstvu. Ako to všetko stíhate?

Skôr si myslím, že nestíham všetko to, čo by som chcel urobiť. Robím to, čo mám rád, takže to nevnímam ako prácu. Teším sa každému dňu, keď môžem byť v ateliéri, či na lešení.

Do kalendára 2016 pre Nadáciu Detského kardiocentra ste venovali svoje dielo. Čo Vás presvedčilo, že takýmto spôsobom budete pomáhať?

Je šťastie, keď je človek zdravý, môže robiť to, čo vie a má rád. Nie všetci však majú to šťastie. Stačí si to uvedomiť a potom už nie je ďaleko k pomoci.

Názov diela ste dali veľmi zaujímavý a originálny, ako sú aj všetky Vaše diela, a to “Srdcovník obyčajný – Leonurus Cardiaca”. Ako vznikla táto myšlienka?

Srdcovník obyčajný je liečivá rastlina, a liečivé byliny sú určené na uzdravovanie. Je to symbol snahy pomôcť.

Tohtoročný kalendár nesie názov témy Dar života. Čo je pre Vás najväčším darom života?

Dar života dostane každý pri narodení. V živote prídu rôzne situácie, víťazstvá i straty. Niekedy až také, že ich sanovanie sa rovná ďalšiemu daru života. Takéto prípady sú i vážne ochorenia. Niektoré sa snaží riešiť i pomocou Nadácie Detského Kardiocentra. Som rád, že som mohol byť pri tom.